Hatékony cég blog

Néhány könnyen használható online eszközzel Te is hatékonyabbá teheted a vállalkozásod!

Nézd meg hogyan: SimplyPad.com

Kövess minket!

Az 50-es évektől kezdve egyetlen cél lebeg az informatikusok előtt: mindegyik időgépet akart építeni. Bármilyen furcsán hangzik, a végső cél nagyon sokáig ugyanaz volt: időt spórolni azzal, hogy a számítógéppel gyorsabban oldjuk meg  a feladatokat. Mikor engem először ültettek le a gép elé, már akkor ezt magyarázták: itt nem kell újrakezdeni az egész lap gépelését, ha elrontasz egy betűt, ezért jobb, mint az írógép.

Azóta a szoftverek világa nagyságrendekkel bonyolultabbá vált, és néha már úgy érezzük, hogy elfeledkeztünk az eredeti célról: arról, hogy időgépet akarunk építeni. Az új évezred elején sokan úgy gondolták, hogy a számítógépes munka közben nem haladnak gyorsabban, csak más jellegű feladatokkal töltik el az időt. Ekkor lépett a színre két óriáscég, megtámogatva sok százmillió internethasználóval és azt mondták: elég! Egy olyan csendes forradalom zajlott le az informatikában, amely a programozók figyelmét ismét az eredeti célra irányította. Most tehát bemutatjuk neked az elmúlt évek legfontosabb szemléletváltásának történetét.

"Egy programmal minél többféle dolgot lehet megcsinálni, minél több funkciója van, annál jobb."

Hosszú évtizedekig így gondolkodtak az informatikában. Amivel sok mindent meg lehet csinálni az szuper - gondolták az emberek. És ez logikusnak is hangzik, nem? Ez a hozzáállás azt eredményezte, hogy a programok készítői egymást túllicitálva próbáltak minél többet tudó alkalmazásokat írni. Ezeket a sokat tudó programokat persze bonyolult volt használni. Az embereknek tanfolyamokra kellett járniuk ahhoz, hogy egyáltalán le merjenek ülni a gép elé.

Ma már nem így néznek ki, de sokan még mindig így használják őket

 

Akkoriban a számítógép valóban olyan volt, mint a gyárakban található gépek: egy-egy géppel egy adott feladatot lehetett megoldani, és a kezeléséhez szakképzett személyzetre volt szükség. Persze a régi idők szelleme még ma is itt kísért: ha például olyan számlázó programot vásárolsz, amit csak egyetlen gépre lehet jogtisztán feltelepíteni, akkor pont azokat a lehetőségeket nem használod ki, amelyek igazán hatékonnyá teszik az informatikát. Gondolj bele mi van, ha egyszerre több munkatárs akar számlát kiállítani? Sorbaállás lesz, mint a régi irodákban az egyetlen fénymásológép előtt? Vagy ha olyankor kéne belenézni egy régi számlába, amikor épp nem vagy az irodában? Nem kellemes ezért feleslegesen utazni. Az online számlázó programok többek között így képesek időt megtakarítani neked. De térjünk vissza a történethez és nézzük meg hogyan változott nagyot az informatika világa egy teljesen új szemlélet elterjedésével, és hogyan tudja ez a változás a Te munkádat is megkönnyíteni.

Egy idő után a szoftverfejlesztők ráébredtek arra, hogy a kevesebb több. Ez a gondolat a web elterjedésével vált még népszerűbbé. A programok bonyolult mindentudó gépek helyett olyan alkalmazásokká váltak, amelyek az emberek egy-egy adott problémáját oldják meg, de azt a keveset gyorsan, egyszerűen és hatékonyan teszik. Vegyük példának a Microsoft Wordöt. Ez a program valóban profi: rengeteg olyan dologra képes, amiről az emberek többsége nem is tudja, hogy létezik. Ellenben néhány olyan egyszerű problémát nem tud megoldani, amivel mindenki találkozik: hogyan oszd meg másokkal a dokumentumokat, vagy hogyan tudsz másokkal hatékonyan együtt dolgozni egy közös anyagon? A Google Docs a modern webes szemlélet gyermeke: nem lehet vele például nagyon bonyolult grafikával rendelkező brosúrákat készíteni, de azokat a funkciókat, amiket az emberek 99%-a használ egyszerűen el lehet érni, és hatékonyan képes támogatni a közös munkát. A dokumentumok bármikor, bárhonnan elérhetők, ahol van internet, meg lehet őket osztani több emberrel. Ők ezt az egy példányt közösen tudják szerkeszteni, nincs szükség e-mailben küldözgetésre, különböző verziók összefésülésére, levelek között keresgélésre. És a közös szerkesztés igazán lenyűgöző: élőben látod, ahogy a többi ember mozgatja a kurzorját a sorok között, és azt is élőben látod, amit éppen begépelnek. Közben a dokumentum mellé beépített chaten tudsz velük beszélgetni is. A gyorsabb közös munkában az a legjobb, hogy egyszerre több embernek is időt takarít meg.

A fenti példák jól mutatják, hogy ennek a folyamatnak a kiteljesedse a cloud computing: modern webes alkalmazásokat kezdünk el használni, minden feladatra egy speciális online szolgáltatást. Ezek általában csak azt tudják amire neked szükséged van, de azt gyorsan és egyszerűen. Nem kell szakértőnek lenni, ahhoz, hogy elkezd használni őket.

Mi a SimplyPadnél a Google és több hazai fejlesztőcég ilyen szolgáltatásait kínáljuk neked. Az a célunk, hogy azokat a modern webes eszközöket, amiket tőlünk nyugatra már minden vállalkozás használ Te is igénybe vehesd úgy, hogy egy magyar partnerhez tudsz segítségért fordulni, és a magyar vállalkozások igényeinek és jogszabályi kötelezettségeinek megfelelő megoldáshoz juss hozzá. Amikor például CRM megoldást próbálunk neked eladni, akkor nem kérünk arra, hogy változtasd meg a céged működését, hanem adunk egy könnyen kezelhető megoldást, amit tanulás nélkül egyből elkezdhetsz használni, és egyből hatékonyabbá is teheted vele a céged.

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft google it dokumentum online informatika crm számla vállalkozás számítástechnika számlázó cloud google docs cloud computing

A bejegyzés trackback címe:

https://hatekonyceg.blog.hu/api/trackback/id/tr242669009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása