Hatékony cég blog

Néhány könnyen használható online eszközzel Te is hatékonyabbá teheted a vállalkozásod!

Nézd meg hogyan: SimplyPad.com

Kövess minket!

Az 1800-as évek végén kezdett elterjedni a villamosenergia használat. Ekkor már többféle célra is használtak elektromos áramot, például világításra, különböző gyártó berendezések meghajtására. Egyetlen probléma volt: az akkori egyenáramú technológia miatt a különböző eszközöhöz különböző áramforrásra volt szükség. Ezért az áram előállítása bonyolult volt és költséges. Egészen 1888-ig.

Korabeli New York: minden eszközhöz másfajat áramra és ezért rengeteg vezetékre volt szükség

 

1888-ban Nikola Tesla tartott egy előadást az Amerikai Mérnökegylet előtt, amelyben felvázolta egy új elektromos hálózat képét. Tesla saját szabadalmai (generátorok, transzformátorok) és a váltóáram segítségével egy egységes elektromos hálózatot álmodott meg, amely mégis képes a különböző igényeket kiszolgálni. Rendszerével olcsóbban lehetett előállítani és szállítani az elektromos energiát. A fogyasztókat megkímélte az áram előállításának bonyolult feladatától, elég volt egyetlen egységes hálózathoz csatlakozniuk. A technika azóta sokat fejlődött, de ez az elv mind a mai napig érvényes az áramszolgáltatásban.

Mi, a SimplyPaden dolgozó mérnökök úgy gondoljuk, hogy Tesla nagyszerű ötlete elkezdett begyűrűzni az üzleti szoftverek világába is. Minden vállalkozásban szükség van informatikára. Van ahol csak a levelezésre, számlázásra használják, máshol összetett rendszereket építenek fel. Ennek ellenére a helyzet elég kaotikus, pont mint a Tesla előtti időkben a villamosenergia hálózatok. A vállalkozások rengeteg különböző szoftvert használnak, ezeknek a fejlesztése, bevezetése és üzemeltetése drága és bonyolult. Ugyanakkor Tesla ötlete és a világháló segítségével ma már lehetőség van arra, hogy olyan programokat készítsünk, amelyeket a weben keresztül bárki elkezdhet használni. Ma már nem feltétlenül van szükség egyedi fejlesztésre, telepítésre, szoftver frissítésre, karbantartásra. Egy egyszerű böngészővel és internetkapcsolattal képesek vagyunk elérni a szükséges szolgáltatásokat. Erről szól a cloud computing, amikor a szoftverek a távoli "felhőben", vagyis az interneten vannak.

A legtöbb üzletember ismeri Henry Ford nevét, aki a sorozatgyártás és a futószalag atyja volt. Itt az ideje, hogy megjegyezzük Nikola Tesla nevét is, aki az egységes, bárki számára elérhető szolgáltatás bevezetésével vívta ki az elismerést. Sokat fogunk még erről beszélni a következő években.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: it ford informatika tesla henry nikola cloud computing cloud computing

A bejegyzés trackback címe:

https://hatekonyceg.blog.hu/api/trackback/id/tr362400255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása